STRONA GŁÓWNA WARTO WIEDZIEĆ ZAJĘCIA INSTRUKTOR REGULAMIN/OPŁATY GALERIA KUCHNIA KONTAKT
« Chleb na zakwasie

Składniki

Na dużą formę potrzebujesz:
8-9 szklanek mąki razowej (pszenna i żytnia)
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
zioła do smaku, np. kminek, czarnuszka, tymianek
zakwas


Czas pzygotowania

Przygotowanie

Łączymy wszystkie składniki w garnku, dodajemy zakwas, wodę i wyrabiamy. Wody dolewamy tyle by ciasto było gęste. Nakładamy do połowy formy, nasmarowanej olejem. Teraz chlebuś musi urosnąć i to najlepiej w ciepłym miejscu. Jak wyrośnie do rantu formy (może to potrwać kilka godzin), wkładamy do rozgrzanego do ok. 200 st. piekarnika, na ok. 55 min.

UWAGA:

Część wyrobionego ciasta przełóż do polowy słoika, czekaj aż wyrośnie i włóż do lodówki. I masz zakwasik na następny raz. Gdy włożysz do blachy całe ciasto, nie odkładając niczego na zakwas, nie będziesz go miał i co wtedy? Więc bądź czujny!!!

PRZTGOTOWANIE ZAKWASU (AKTYWACJA)


Dzień wcześniej, (najlepiej wieczorem), twój suchy, odłożony wcześniej do lodówki zakwasik wkładasz do małego garnka, wsypujesz ok. 1 szklanki mąki i wlewasz ciepłą wodę. Dokładnie wymieszaj z zakwasem i zostaw na noc w ciepłym miejscu. Tym razem ciasto to może być trochę rzadsze niż ciasto na chleb. Następnego dnia masz gotowy zakwas na chlebuś.

Pierwszy zakwas można przygotować mieszając mąkę żytnią (pół szklanki) z ciepłą wodą (pół szklanki ok. 40st.C) i zostawiając naczynie przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 12 h. Przez kilka dni (4-5), najlepiej rano i wieczorem zakwas „dokarmiamy” małą porcją mąki i ciepłej wody w równej ilości (2 łyżki). Mieszamy dokładnie i cały czas trzymamy w ciepłym miejscu. Charakterystyczny kwaśny zapach i smak, pęcherzyki w cieście to oznaka, że zakwas jest gotowy.

PORADY

Chleb zrób rano, gdyż może rosnąć 5 godz., a nawet więcej. Gdy zaczniesz robić go wieczorem, noc cię zastanie, a chlebek jeszcze nie wyrósł i masz problem, co? Jeśli wieczorem, to późno, ale wcześnie rano musisz piec.
Wariacje są dozwolone, tzn. możesz dać 2 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych zamiast mąki lub dowolne zioła. Jednak kminek i czarnuszka jest najlepsza.
Jak ci chleb nie rośnie, to zaczekaj aż urośnie.                                                                          


Chleb na zakwasie

Jeżeli chcesz wziąć życie w swoje ręce, spojrzeć na świat z nowej perspektywy, a przy tym zatrzymać się, złapać oddech, pozbyć dolegliwości zdrowotnych i zmęczenia to dobrze trafiłeś.

Zapraszam



© joga.stargard.pl
Projekt i wykonanie: PiBi.pl