STRONA GŁÓWNA WARTO WIEDZIEĆ ZAJĘCIA INSTRUKTOR REGULAMIN/OPŁATY GALERIA KUCHNIA KONTAKT
« Samosa

Składniki

Ciasto:

1kg mąki pszennej

 ½ szklanki  delikatnie zmielonych otrąb pszennych lub żytnich

1 masło

1 duży jogurt naturalny

ok. 1/2  łyżeczki soli

 

Farsz (są różne wersje) :

 

 1 mały kalafior (może być mrożony) lub brokuł

20 dag twarogu

 ½ paczki mrożonego groszku

2-3 średnie ziemniaki

 1 czerwona papryka

 

 


Czas pzygotowania

Przygotowanie

Ciasto zagniatam ze wszystkich składników  tak żeby było nie za miękkie, ale sprężyste. Wkładam na ok. 1-2 godz. do lodówki. 

 

Farsz: kalafior i ziemniaki gotuję krótko na parze , dodaje podsmażony groszek i paprykę,  do składników dodaje podsmażone na gee (klarowane masło) przyprawy u mnie jest to  gotowa  garam masala albo zestaw ( 1 łyżeczka zmielonego kminu indyjskiego,imbir, kurkuma (szczypta), ostra papryka lub chili (szczypta), kolendra(szczypta),. Na  koniec dodaję rozdrobniony twaróg i całość mieszam i solę  do smaku. 

 

 Po wyjęciu z lodówki wyrabiam i  odrywam od ciasta małe porcje i  wykonuję z nich małe kulki, które rozwałkowuję dzielę na dwie części, z każdej zawijam jednego pieroga ( nie lepię przy pomocy mąki tylko wody, bo to tłuste ciasto) . Pierogi smażę aż do zarumienienia  na głębokim oleju lub gee.

To nie jest łatwy przepis, warto przedtem zobaczyć jak je się robi. Podstawa to dobrze przygotowane „silną ręką” wyrobione ciasto i  przyprawy i pozytywne nastawienie do gotowania.

 Życzę powodzenia i smacznego!

Przepis Uli

 

 


Samosa

Jeżeli chcesz wziąć życie w swoje ręce, spojrzeć na świat z nowej perspektywy, a przy tym zatrzymać się, złapać oddech, pozbyć dolegliwości zdrowotnych i zmęczenia to dobrze trafiłeś.

Zapraszam



© joga.stargard.pl
Projekt i wykonanie: PiBi.pl